Kuchnia

Przepisy

Piernik wg. siostry Anastazji

Składniki:


200 g margaryny
1,5 szklanki cukru
3 jajka
200 g płynnego miodu
szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki zimnej wody
3 szklanki mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawa do piernika Kamis
łyżka kakao









Miękką margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijamy po jednym żółtku, dolewamy miód, śmietanę i wodę. Miksujemy i wsypujemy przesianą z sodą i kakao, mąkę. Dodajemy przyprawę do piernika. Miksujemy.

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem

Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160 stopni około 50 minut.







piernik






Szczegóły wpisu

brak
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation