Kuchnia

Przepisy

Babka drożdżowa z kruszonką - Przepis


Składniki:
Ciasto drożdżowe:

500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
200ml mleka
50g cukru
szczypta soli
2 jajka
60g masła
100g rodzynek (można pominąć)

Kruszonka:

70g mąki pszennej
60g masła
2 łyżki cukru

Dodatkowo:

1 jajko
trochę mleka

Sposób przygotowania:

Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 min.).

02

W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:

500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
200g mleka
50g cukru
szczypta soli
2 jajka
60g masła
100g rodzynek (można pominąć)

Kruszonka:

70g mąki pszennej
60g masła
2 łyżki cukru

Dodatkowo:

1 jajko
trochę mleka

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto drożdżowe. Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2 ½ min./pozycja INTERWAŁ.
Dodać rodzynki i ponownie zagnieść ½ min./pozycja INTERWAŁ.
Przygotować formę keksową o długości 30cm. Formę wysmarować margaryną i wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała sporo poza formę. (Ciasto drożdżowe rośnie sporo podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega „wypadaniu” z formy kruszonki, która jest ułożona na górze). Ciasto przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 min.).
W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Możecie zmiksować wszystko w Thermomixie przez parę sekund, ale tej kruszonki jest tak mało i łatwo się ją robi, że ja robię ją ręcznie;))
Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z małą ilością mleka. Ułożyć kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.
zegarek

Czas przygotowania:
około 30 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:
około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:
około 40 min.
porcje

Liczba porcji:
około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka drożdżowa z kruszonką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation