Kuchnia

CIASTA

SERNIK ZEBRA

Składniki:
- 250 g mąki,
- 250 g cukru,
- sól,
- 150 g masła,
- 4 jajka,
- 100 g czekolady,
- 250 g twarogu,
- 300 g śmietany,
- 5 łyżek mleka,
- sok z ½ cytryny,
- 1 ½ opakowania budyniu waniliowego

Wykonanie:
Mąkę, 100 g cukru, szczyptę soli i masło w kawałkach oraz 1 jajko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na krążek (ok. 32 cm) i wyłożyć nim okrągłą formę do pieczenia. Ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Czekoladę pokroić i roztopić w gorącej kąpieli. 3 jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twarożek i śmietanę umieścić w misce, wymieszać. Kolejno dodawać: żółtka, mleko, sok z cytryny, 150 g cukru i budyń, wmieszać pianę z białek. Masę rozdzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z płynną czekoladą. Na środek formy nałożyć łyżkę ciemnej masy, następnie również na środek łyżkę jasnej. W ten sposób - na przemian - nakładać obie masy (cały czas w to samo miejsce). Piec w 175 st.C. 40-50 minut. Po 35 min. przykryć ciasto folią aluminiową. Ostudzić przy uchylonym piekarniku. Uwolnić z formy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation