Kuchnia

Kuchnia

Śliwka z rumem

Biszkopt:
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3 żółtka
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 10 dag czekolady
- 25 dag masła

Polewa:
- 10 dag masła
- 10 dag czekolady mlecznej
- 10 dag czekolady gorzkiej
- ½ szklanki śmietany 12%
- galaretka cytrynowa

Ponadto:
- 60 dag suszonych śliwek
- 1 szklanka rumu

Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na całą noc.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy żółtka i resztę przesianych składników. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy wcześniej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka.
Dwie szklanki mleka gotujemy z trzema łyżkami cukru. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, budyniem i obiema mąkami. Rozrobione składniki dodajemy do gorącego mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę, do powstania budyniu. Studzimy.
Śliwki odsączamy a alkohol zostawiamy.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy.
Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, następnie dodajemy zimną czekoladę. Na koniec dodajemy połowę alkoholu.
Biszkopt nasączamy połową rumu. Nakładamy masę budyniową i równamy powierzchnię. Układamy śliwki.
Przygotowujemy polewę. Masło i czekoladę rozpuszczamy lekko podgrzewając. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Odstawiamy.
Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki gorącej wody, studzimy i mieszamy z przygotowaną polewą czekoladową.
Tężejącą polewę wykładamy na śliwki.
Ciasto wkładamy do lodówki do czasu, aż masa stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation