Kuchnia

Kuchnia

Pocałunek murzyna

Ciasto:
- 1 szkl. mąki (+ 2 łyżki)
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki kakao
- kilka łyżek posiekanych bakalii (u mnie orzechy laskowe , migdały i rodzynki)

Jajko utrzeć z cukrem , dodawać śmietanę , mąkę wymieszaną z sodą i ocet. Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać 2 łyżki mąki , do drugiej kakao , a do trzeciej bakalie. Upiec osobno 3 cienkie placki na blasze wyłożonej pergaminem (użyłam blachy o wymiarach 20 x 30 cm).

Krem:
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- 1 szkl. mleka
- aromat waniliowy lub śmietankowy

Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować , wlać masę jajeczną i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając , aż lekko zgęstnieje. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę oraz aromat. Gotowym kremem przełożyć placki. Wierzch ciasta oblać polewą.

Polewa:
- 1/3 margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki polewy rozpuścić i podgrzewać do zagotowania. Ostudzić od czasu do czasu mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation