Kuchnia

pizza, tortilla, tarta

Tarta szpinakowa
Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
jajko
½ łyżeczki soli
40 ml zimnej wody
Wypełnienie:
400 g mrożonego szpinaku
300 g piersi z kurczaka
2 łyżki masła
4 jajka
250 g sera feta
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki imbiru
sól i pieprz
W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde.
Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do
lodówki. Formę do tarty wyłożyć ciastem. Położyć na wierzch folię aluminiową i obciążyć np. grochem lub ryżem. Piec z obciążeniem 25 minut w temperaturze 180 C. Kurczaka pokroić w drobne kawałki, oprószyć sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurczaka, do miękkości. Zostawić do ostygnięcia. Fetę pokroić z kostkę. Szpinak wrzucić na druga patelnię i trzymać na gazie, póki cała woda nie odparuje. Bardzo ważne, aby szpinak był całkowicie suchy. Jeżeli ktoś lubi można po odparowaniu dodać łyżkę masła do smaku. Do szpinaku dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę,
kurczaka oraz połowę sera feta. Bardzo dokładnie wymieszać i
pozostawić do ostygnięcia. Spróbować czy farsz jest odpowiednio doprawiony, jeżeli nie, dodać soli i pieprzu. Na koniec wlać roztrzepane jajka i dobrze wymieszać. Farsz przelać na podpieczony spód i posypać pozostałą fetą. Piec mniej więcej 15 minut ( wierzch powinien być dobrze ścięty).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation