Kuchnia

pizza, tortilla, tarta

QUICHE ZE SZPINAKIEM
ciasto francuskie
250g szpinaku
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
150g sera pleśniowego np. Lazur
150g śmietany 36%
1 żółtko
sól, biały pieprz

Piekarnik nagrzać do 190C.

Posmarowaną masłem formę do tarty wyłożyć rozmrożonym ciastem francuskim. Spód i brzegi.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju w głębokiej patelni. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, dodać do cebuli. Wszystko smażyć chwilę do przejścia smaków.

Wymyte liście szpinaku podrzeć na mniejsze kawałki i dodać do cebuli z czosnkiem. Ciągle mieszając poczekać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do szpinaku i mieszać, aż do momentu gdy wszystko będzie pokryte roztopionym serem.

Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Masę szpinakową przełożyć na ciasto.
Do śmietany dodać żółtko, wymieszać i polać tym szpinak po wierzchu. Dodatkowo można na górze położyć kilka kostek sera pleśniowego. Wszystko zapiekać aż do momentu gdy brzegi będą złociste.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation