Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

pizza, tortilla, tarta

Tarta  z łososiem-blog kulinarny-codojedzenia.pl
Spód do tarty
225 g pszennej mąki
150 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie
1 brokuł, ok, 300 g
300 g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę
10 cm pora, drobno pokrojonego
4 jajka
200 g śmietany, u mnie 36%
150 g mleka
sól i pieprz do smaku
Posiekaj masło z mąką i solą. Kiedy już zrobi się kruszonka dodaj wodę i delikatnie zagnieć ciasto. Zagniataj jedynie do połączenia składników. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej) i podpiecz przez 12 minut.
Zdejmij folię i rozprowadź różyczki brokułów, pokrojony w kostkę łosoś i por. Wymieszaj jajka ze śmietaną i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem. Wylej na nadzienie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Obniż temperaturę do 160ºC na termoobiegu i piecz tartę przez około 40 minut. Masa jajeczna powinna być ścięta i lekko przyrumieniona. Wyjmij tartę z piekarnika. Poczekaj z krojeniem 10 minut. Lekko przestudzona tarta lepiej się kroi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation