Kuchnia

biszkopty i nie tylko

Czego potrzebujemy do zrobienia ciasta francuskiego?

50g masła plus całą kostkę,
100 ml wody,
200g mąki pszennej.
Zaczynamy od wyrabiania ciasta.

Mąkę należy dokładnie przesiać i dodać do niej wodę, a następnie rozpuszczone masło. Wymieszane składniki dokładnie wyrabiamy. Potem wkładamy przyszłe ciasto francuskie do folii spożywczej i odkładamy je na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na równy kwadrat.
Po uzyskaniu pożądanego kształtu, na środek kładziemy kostkę miękkiego masła. Teraz należy złożyć ciasto w ten sposób, aby zakryć nim całe masło. Po czym rozwałkowujemy ciasto i składamy do pierwotnej formy. Robimy to 3-4 razy i wstawiamy na kolejne 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie należy jeszcze raz rozwałkować i złożyć ciasto francuskie 6 – krotnie i już możemy być zadowoleni z własnoręcznie przygotowanego ciasta francuskiego. Na pewno będzie smakowało o wiele lepiej, niż te zakupione w sklepie.
Pamiętaj, że łatwiej jest formować ciasto francuskie, gdy jest schłodzone, a także nie przywiera do blatu.
Ciasto francuskie pieczemy w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez 20 -30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation