Kuchnia

biszkopty i nie tylko

Składniki:
200g słodkiej śmietany 30- 36%*
2 łyżki maślanki
Sposób przygotowania:
Śmietanę wlać do słoika. Dodać maślankę i wymieszać. Słoik zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze ok. 25°C) na ok. 24- 36 godz, aż całość zgęstnieje. (Konsystencja śmietany zmieni się z płynnej na kremową i zrobi się lekko kwaskowata).
Gotowy creme fraiche wstawić do lodówki na co najmniej noc przed pierwszym użyciem. (W lodówce creme fraiche jeszcze bardziej zgęstnieje).
Przechowywać w lodówce do 1- 2 tygodni.
Smacznego.
* Bardzo ważne jest, aby wybrać śmietanę „czystą” bez zagęszczaczy, czy innych niepotrzebnych dodatków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation