Kuchnia

biszkopty i nie tylko

SKŁADNIKI

16 PORCJI
CIASTO KRUCHE:
450 g mąki pszennej tortowej
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
90 g smalcu lub margaryny, zimnych
ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody
NADZIENIE:
2 kg jabłek szarlotkowych (np. szara reneta)
2 łyżeczki cynamonu
8 łyżek brązowego cukru
1 op. cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE

CIASTO KRUCHE:
Przygotować tortownicę o średnicy ok. 27 cm lub formę rozszerzającą się ku górze (jak na pie lub paellę) o średnicy dna 24 cm.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec lub margarynę. Zmiksować mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy jak ciasto kruche).
Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Formę do pieczenia posmarować grubo masłem.
Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę mąkę lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciastem wyłożyć spód i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
NADZIENIE:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki (3 mm plasterki). Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać.
Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając. Nożem przebić ciasto w 4-5 miejscach i wstawić do piekarnika.
Piec przez 70 minut w 190 stopniach C. Pod koniec pieczenia można okryć brzegi ciasta kawałkami folii aluminowej gdyby były już dobrze zrumienione. Posypać cukrem pudrem, można podawać z lodami.
PROPOZYCJA PODANIA

cukier puder / lody śmietankowe / waniliowe / toffee
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation