Kuchnia

Słodkie tarty

Pumpkin pie czyli tarta dyniowa, ale w dużo zdrowszej wersji :) | Zdrowe przepisy Pauliny Styś

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

Spód:
Mąka pszenna graham (typ 1850) - szklanka
Migdały zmiksowane na mąkę - 80g
Masło - 3 łyżki
Jajo - sztuka
Cynamon - płaska łyżeczka
Cukier - łyżka (opcjonalnie)

Wypełnienie:
Puree z pieczonej dyni* (warto wybrać odmianę hokkaido, wówczas uzyskamy intensywny kolor nadzienia) - 400g
Jaja - 3 sztuki
Suszone daktyle - 50g
Miód - 3 łyżki
Cynamon - 2 łyżeczki
Imbir - łyżeczka
Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
Kardamon - 1/4 łyżeczki

*Wydrążoną dynię przekrój na pół, a następnie na plastry o szerokości 2 - 3 cm. Plastry obierz ze skóry i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładkie puree i przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. Pasteryzuj jeśli chcesz przechowywać dłużej.

Sposób przygotowania:
Składniki na spód wymieszaj i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 40 minut.
Ciastem wyłóż formę na tartę, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 15 minut.
W tym czasie zmiksuj wszystkie składniki na wypełnienie (daktyle warto wcześniej drobno posiekać).
Na upieczony spód wyłóż nadzienie i piecz dalej w zmniejszonej temperaturze do 160 stopni C przez 60 minut.
Ciasto pysznie smakuje z ciepłą polewą z gorzkiej czekolady :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation