Kuchnia

Słodkie tarty

Tarta z truskawkami, mascarpone i wanilią
Składniki:
Kruchy spód:
200g mąki pszennej
szklanka płatków owsianych błyskawicznych
100g masła
jajko
1/4 szklanki cukru pudru
łyżka kwaśnej śmietany

Mąkę pszenną przesiać przez sito. Dodać płatki owsiane i cukier. Wrzucić zimne masło i posiekać. Wbić jajko i zagnieść szybko ciasto. Kiedy ciasto będzie sypkie, dodać łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany. Uformować kulę; włożyć do folii i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie rozwałkować i ułożyć w formie o średnicy 31cm. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min. do zarumienienia. Odstawić do przestygnięcia.

Krem:
szklanka kremówki
250g serka mascarpone
laska wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią)
3/4 szklanki cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier, mieszając na niskich obrotach miksera. Z przekrojonej na pół laski wanilii zeskrobać ziarenka i dodać do kremu, a następnie dodawać po łyżce mascarpone, miksując na niskich obrotach miksera. Krem wyłożyć na przestudzony spód i wierzch udekorować truskawkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation