Kuchnia

Gluten Free

Bezglutenowe pierogi z soczewicą (bez mięsa, pszenicy, jajek, mleka, kukurydzy, soi)
Zrobienie bezglutenowych pierogów wydaje się skomplikowane, bo przecież to gluten powoduje, że ciasto dobrze się skleja. Okazuje się jednak, że są na to sposoby i nie jest to wcale trudne. Przekonajcie się sami!

Składniki:

Ciasto:

2/3 szklanki mąki ryżowej białej
1/2 szklanki mąki gryczanej niepalonej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
11/4 szklanki wrzącej wody
mąka do podsypywania
Nadzienie:

2 średnie ziemniaki
1/2 szklanki soczewicy zielonej suchej
ok. 11/2 szklanki wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól ziołowa
majeranek
3 łyżki oleju
Przygotowanie nadzienia:
Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę lub sitko. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, odsączyć. Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć lekko na oleju (najpierw wrzucamy cebulę, a później czosnek, żeby się nie przypalił i nie nabrał goryczy). Zalać wodą i gotować ok. 40 minut do czasu, aż soczewica zmięknie i wchłonie wodę. Ugotowaną soczewicę połączyć z ziemniakami, doprawić solą i majerankiem, odstawić do ostygnięcia.

Przygotowanie ciasta:
Mąki i sól wymieszać w misce, wysypać na stolnicę, zrobić dołek, w który stopniowo trzeba wlewać wrzątek, mieszając wszystko nożem, a następnie dodać olej. Kiedy ciasto nie jest już tak gorące, wyrabiać rękami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkować, ale nie na takie cienkie, jak robi się w przypadku tradycyjnych pierogów, gdyż to bezglutenowe jest delikatniejsze. Szklanką wykrawać ciasto, nakładać łyżeczką małe porcje nadzienia, a następnie sklejać brzegi (można przyciskać widelcem). Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować ok. 2 minut. Podawać z podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation