Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Gluten Free

Bezglutenowe ciasteczka otrębowe z orzechami
Przepis na 9 dużych ciastek

100 g otrębów gryczanych
50g mąki ziemniaczanej
40 g mielonych orzechów (użyłam pół na pół włoskich i migdałów)
15 g pestek dyni
35 g miodu kasztanowego
100 ml jogurtu naturalnego
30 g masła
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia



Przepis jak już wcześniej wspomniałam jest bardzo prosty, "jedno-miskowy" można by powiedzieć.

Orzechy przed przygotowaniem ciastek należy zmielić lub drobno posiekać, ja w tym celu użyłam blendera.

Do miski wsypujemy otręby oraz mąkę ziemniaczaną, dodajemy przygotowane orzechy,
następnie szczyptę soli i proszek do pieczenia i całość mieszamy.

W następnej kolejności do naczynia dodajemy jogurt, roztopione masło, miód oraz jajko i raz jeszcze mieszamy otrzymując gęstą masę, którą łyżką nakładamy porcjami na blaszkę z papierem do pieczenia, formujemy płaskie, okrągłe placuszki o średnicy 7 cm i każdy z nich posypujemy pestkami dyni.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation