Kuchnia

Babeczkowo

Muffinki z jogurtem, orzechami włoskimi i skórką cytryny

Składniki na 24 sztuki (małe papilotki)

2/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
¾ szklanki jogurtu naturalnego
3 jaja
1 łyżeczka aromatu waniliowego
10 dag roztopionego masła
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
½ szklanki mielonych orzechow włoskich
sok i skórka z 1 cytryny

W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej roztrzepujemy jaja z jogurtem i dodajemy pozostałe mokre składniki (poza skórką i orzechami).

Mokre wlewamy do suchych, dodajemy orzechy i skórkę cytrynową. Mieszamy do połączenia składników.

Ja piekłam w małych papilotkach i wlewałam do 3/4 wysokości. Myślę, że w większych papilotkach trzeba będzie postąpić tak samo, bo muffiny tak bardzo nie rosną.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i pieczemy na złoto 18-20 minut. Studzimy na kratce.

Zdjęcie i przepis -> wino-i-oliwki.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation