Kuchnia

Babeczkowo

Drożdżowe muffiny z owocami

Składniki:

Na zaczyn:
21 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2-3 łyżki mąki
4-5 łyżek ciepłego mleka

Ponadto:
2 jajka
¾ szkl. cukru pudru
200 ml ciepłego mleka
375 g mąki tortowej
80 g masła
aromat waniliowy lub laska wanilii

Na kruszonkę:
45 g mąki
45 g cukru
45 g masła
35 g zmielonych migdałów




Przygotowanie:
1. Drożdże rozkruszamy w dłoniach. Zasypujemy cukrem i mąką, zalewamy stopniowo ciepłym mlekiem, do uzyskania gęstej papki. Odstawiamy w cieple, na minimum 20 minut.
2. W dużej misce ubijamy mikserem jajka, stopniowo dodając cukier, do uzyskania puszystej, gęstej masy.
3. Do masy wlewamy ciepłe mleko, mieszamy drewnianą kulą do ucierania. Przesiewamy mąkę. Stopniowo dodajemy ciepłe rozpuszczone masło. Łączymy.
4. Dodajemy wyrośnięty zaczyn. Łączymy, dodajemy aromat. Wyrabiamy cały czas kulą, lub – jeśli nie mamy – drewnianą łyżką, około 10 min, tak aby ciasto napowietrzyć, (nie mieszamy - tylko tak, jakbyśmy ubijali).
5. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie lekko je mieszamy, przekładamy do foremek muffinkowych wysmarowanych olejem. Wypełniamy je maksymalnie do połowy wysokości.
6. Przygotowujemy owoce. Do wyboru mamy: truskawki, wiśnie, maliny, jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie lub nektarynki, wedle upodobań i smaku. Pokrojone w kostkę, nie przesadźmy z ilością.
7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
8. Przygotowujemy kruszonkę. W misce po cieście mieszamy ze sobą dłońmi wszystkie składniki na kruszonkę do uzyskania odpowiedniej dla niej konsystencji.
9. Muffinki posypujemy kruszonką.
10. Pieczemy 20-30 minut.

Przepis i zdjęcie -> addiopomidory.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation