Kuchnia

Babeczkowo

Dietetyczne muffinki gryczane

składniki:

suche:

2 szklanki mąki gryczanej (lub pszennej np. razowej)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

mokre:

1,5 szklanki cukinii startej na tarce o średnich oczkach

1 słoiczek pomidorów suszonych z kaparami (użyłam OLE!)

pół szklanki oliwy (użyłam tej w pomidorów + dolałam jeszcze trochę zwykłej, aby w sumie wyszło pół szklanki)

1 jajko

2/3 szklanki jogurtu naturalnego



wykonanie:

1. Pomidory i kapary odsączamy, te pierwsze kroimy w kostkę.

2. Mieszamy w jednym naczyniu składniki mokre, w drugim suche, a następnie łączymy je razem i mieszamy. Ciasto powinno być gęste i grudkowate.

3. Umieszczamy je w formie do muffinek zabezpieczonej papilotkami lub posmarowanej tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) przez 20 minut.

http://vegazone.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation