Kuchnia

tarty ...

Serowa tarta z boczkiem i pieczarkami

Składniki na danie dla 4 osób:
130 g mąki
130 g masła
200 g pieczarek
5 grubych plasterków boczku wędzonego
100 g sera maasdamer
4 jajka
150 ml jogurtu naturalnego
100 ml mleka
Łyżka mąki
Szczypta gałki muszkatołowej
Łyżka oliwy
Pieprz
Sól


Do mąki dodaj łyżeczkę soli. Masło, pozostawiając odrobinę na posmarowanie formy, drobno posiekaj i połącz z mąką. Dodaj odrobinę wody i najdłużej jak tylko możesz mieszaj za pomocą noża. Na końcu krótko zagnieć ciasto, aby masło w nim zawarte za bardzo się nie ogrzało. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

Boczek połóż na gorącej patelni i smaż, aż stanie się chrupiący i wytopi się większość tłuszczu. Zdejmij z patelni, a do wytopionego tłuszczu dolej łyżkę oliwy i usmaż pokrojone w plasterki pieczarki, aż odparuje z nich cała woda.

Zimne ciasto rozwałkuj i wyłóż w posmarowanej masłem formie. Widelcem ponakłuwaj spód i boki, następnie ułóż na cieście boczek i pieczarki.

Jajka rozmąć razem z jogurtem i mlekiem. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wlej do formy z ciastem i farszem. Na wierzchu posyp tartym żółtym serem.

Piecz w piekarniku w temperaturze 200° przez około trzydzieści minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation