Kuchnia

Mniam

Makaron z podgrzybkami i suszonymi pomidorami |

Poza sezonem grzybowym proponuje świeże grzyby zastąpić mrożonymi, suszonymi lub pieczarkami.

Składniki:
200g makaronu (np. Pappardelle)
100g chudego wędzonego boczku
150g grzybów (np. podgrzybków, borowików)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
5-6 suszonych pomidorów z zalewy lub pieczonych (klik przepis)
1-2 łyżki masła
3-4 łyżki białego wina (opcjonalnie)
sól, pieprz
świeże oregano, bazylia lub natka pietruszki

Wykonanie:
Boczek pokroić, lekko podsmażyć na maśle.
Grzyby, cebulę i czosnek pokroić na cienkie plasterki, dodać do smażącego się boczku, przemieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Przykryć i dusić kilka minut co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodać wina lub masła.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, gorący wrzucić na patelnię oraz kawałki suszonych pomidorów.
Całość kilkakrotnie przemieszać i podawać posypane świeżymi zielonymi ziołami.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation