Kuchnia

Mniam

Anyżkowo: Pomarańczowa babka drożdżowa

Składniki :

350g mąki,
200g masła,
1 szklanka cukru,
5 żółtek ( w temperaturze pokojowej),
50g świeżych drożdży,
1 szklanka mleka,
sok z 1 pomarańczy,
skórka z 1 pomarańczy,
1/2 szklanki rodzynek.

Przygotowanie :

Przygotuj zaczyn. Drożdże rozetrzyj z cukrem i dodaj do 50 ml ciepłego mleka z 1 łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, żółtka i wlej ciepłe mleko i sok z pomarańczy. Dodaj miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto. Na koniec wsyp rodzynki, skórkę pomarańczy i połącz z ciastem. Włóż ciasto do formy i pozostaw aby wyrosło. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation