Kuchnia

Mniam

Twarogowa babka waniliowa

Twarogowa babka waniliowa

Składniki

mąka pszenna - 300 g
cukier - 250 g
twaróg - 250 g , mielony
masło - 200 g
jajko - 4 szt
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
sól - 1/4 łyżeczki
cukier puder - do posypania wierzchu

Sposób przygotowania

Foremkę na babkę wysmaruj masłem i lekko oprósz mąką.

Oddziel żółtka od białek.

Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło, twaróg, sól, ekstrakt waniliowy i całość zmiksuj.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodaj do ciasta.

Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie (łyżką) połącz z pozostałą masą. Przełóż do foremki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 1 godzinę, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty.

Ostudzoną babkę oprósz cukrem pudrem, przechowuj szczelnie owiniętą np. folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation