Kuchnia

Mniam

Tagliatelle ze szparagami w kremowo-serowym sosie


szparagiSKŁADNIKI
350g tagliatelle
1 pęczek zielonych szparagów
2 małe cebule
200g śmietany 30%
200g tartego sera corregio
(lub innego twardego sera)
sól
pieprz
oliwa do smażenia


szparagiPRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na dużej patelni. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Jeśli nie są to młode, cienkie warzywa - obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na 2 cm kawałki. Odkładamy główki, resztę wrzucamy na patelnię, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu i smażymy na małym ogniu przez 15-20 minut. W tym czasie w rondelku podgrzewamy śmietanę z serem do utworzenia gęstego sosu. Na patelnię dorzucamy główki szparagów i smażymy 1-2 minuty. Zalewamy sosem. Makaron odcedzamy (zachowując 5-6 łyżek wody, którą dodajemy do sosu).
Odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Całość mieszamy. Od razu podajemy. Oprószamy na talerzach świeżo mielonym pieprzem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation