Kuchnia

Ciasta

jagodzianki

Przepis na puszyste jagodzianki
Składniki:

na 40 sztuk

15 – 17 dl mąki
½ l mleka
50 g świeżych drożdży
125 masła, miękkiego
200 g twarożku homogenizowanego
2 dl cukru + 1 dl cukru do jagód
2 jajka
1 łyżka ektraktu waniliowego
1 łyżeczka soli
1 litr jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier

3 dl cukru pudru
2 -3 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z cukrem i wanilią. Dodaj mąkę, po czym jajka, masło, serek i sól. Zagnieć lekkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia przez 40 minut.
Podziel ciasto drożdżowe na kawałki o wadze 80 gramów. Nadziej każdy kawałek ciasta dwoma łyżkami jagód i uformuj podłużną bułeczkę.
Ułóż jagodzianki na blaszy pokrytej pergaminem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki włóż do piekarnika z termoobiegiem na 200ºC i piecz przez około 10- 12 minut. Jeśli pieczesz bez termoobiegu, zwiększ temperaturę do 225ºC.


* 1 decylitr ( dl ) = 100 mililitrów ( ml )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation