Kuchnia

kuchnia

abcdieta od kuchni: Burgery z łososia

Bułeczki orkiszowe do burgerów (4 sztuki):

200g mąki orkiszowej - typ 2000
100 ml letniej wody
2 łyżki ciepłego mleka 2%
20 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
łyżka oliwy z oliwek
białko jaja do posmarowania

Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże z cukrem rozpuścić w 2 łyżkach mleka w misce. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wlać do niego wyrośnięty rozczyn, wodę z rozpuszczoną solą i oliwę.
Ciasto zagnieść, aż będzie jednolite i gładkie. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować bułeczki.
Bułeczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem jaja. Dodatkowo, bułeczki można posypać sezamem, pestkami dyni czy słonecznika. Piec przez 20-25 minut, góra-dół.
Kotlety z łososia (4 sztuki):

filet z łososia bez skóry i ości - 500g
1/2 ząbka czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypiorek
2-3 łyżki otrąb owsianych
białko jaja - 2 sztuki
sól, pieprz

1. Łososia siekamy na drobne kawałki.
2. Do mięsa dodajemy białka, przyprawy i posiekany ząbek czosnku oraz szczypiorek.
3. Wszystko mieszamy i dodajemy otręby (taką ilość, aby nasze kotlety ładnie się skleiły). Formujemy kotlety mniej więcej o średnicy naszej bułeczki.
4. Następnie podsmażamy je na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu z każdej strony.

Burgery (4 sztuki):

sałata - u mnie roszponka
ogórek zielony
jogurt naturalny 0% - opakowanie 180g
koperek
sól/pieprz

1. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Doprawiamy do smaku.
2. Bułeczkę kroimy na pół układamy na niej roszponkę, kotleta, sos, ogórek pokrojony w talarki i przykrywamy druga połówką bułki.
Gotowe :) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation