Kuchnia

Przepisy na słodko

Składniki
Spód

125 g mąki (dowolnej, użyłam w całości mąki owsianej)
2 łyżki gorzkiego kakao
60 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g zimnego masła
1/2 jajka

Masa serowa

500 g zmielonego twarogu
250 g mascarpone
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 jajko

Mus rabarbarowy

100 g rabarbaru (tylko najbardziej czerwone części łodyg, jeśli zależy nam na czerwonym kolorze musu)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soku z pomarańczy


Przygotowanie

Spód: Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać kakao, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać pół jajka i zlepić składniki w kulę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód i boki wylepić ciastem. Wstawić do lodówki.
Masa serowa: Do miski włożyć twaróg, dodać mascarpone, wsypać budyń i cukier, wymieszać łyżką lub zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Dodać jajko i znów krótko zmiksować.
Mus rabarbarowy: Do rondelka włożyć pokrojony na 2 cm kawałki rabarbar. Dodać cukier i sok z pomarańczy. Zagotować, następnie gotować na większym ogniu przez ok. 5-7 minut aż rabarbar bardzo zmięknie i się rozpadnie a płyn się zredukuje. Zmiksować blenderem na gęsty mus (około 1/2 szklanki).
Na dno piekarnika wstawić mniejszą blaszkę z zagotowaną wodą z czajnika (aby utworzyć w piekarniku parę wodną). Mus rabarbarowy wyłożyć po łyżeczce na wierzch sernika, cienkim patyczkiem lub wykałaczką zrobić kilka ósemek rozprowadzając mus w fantazyjne wzorki. Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 - 45 minut. Można podawać już po przestudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation