Kuchnia

Przepisy na słodko

Genialne kakaowe Muffiny BEZ MĄKI 77 kcal/szt

Składniki:


220g (cała puszka bez zalewy) fasoli białej lub czerwonej
3 jajka
100g twarogu odtłuszczonego
9 łyżek cukru muscovado brązowy (nierafinowany, polecam! można zastąpić, ale ostrożnie, bo niektóre słodziki podobno nie nadają się do pieczenia, syrop klonowy jest za mało słodki, muscovado jest wilgotny, więc inny cukier może wymagać, np. łyżki jogurtu itp.)
12g (dwie niekopiaste łyżki, ale można dodać trochę więcej) kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, niesłodzone, u mnie DecoMorreno
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

1. Blendujemy na stosunkowo gładką masę wszystkie składniki, można też ugnieść fasolę widelcem (tutaj polecam białą, lepiej się gniecie niż czerwona) a składniki dokładnie pomieszać. Muscovado rozpuszcza się rewelacyjnie we wszystkim, kakao nie lubi się ładnie mieszać, ale trzeba powalczyć :)
2. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, porządnie! Ja piekłam w trybie zwykłym, grzanie od góry i od dołu.
3. Przelewamy masę do formy, jeżeli tak jak ja macie formę silikonową, giętką, to trzeba przed nagrzaniem piekarnika wyjąć blachę na której położymy masę, na tej blaszce położyć formę i dopiero potem nalewać masę. Masa jest dość rzadka i jeżeli chciałoby się potem samą napełnioną formę przenieść do piekarnika na blachę, to niestety może się porozlewać z jednego muffina do drugiego.
4. Pieczemy około 35minut, jak będą gotowe, to wyłączamy piekarnik i dajemy mu trochę ostygnąć z naszymi muffinami w środku, jemy na zimno.

Jeżeli dodamy do przepisu dwie łyżki (drobno zmielonych!) otrąb, to muffiny będą bardziej śniadaniowe, bułkowate. Bez otrąb, można również upiec z tego przepisu ciasto, czy to murzynek, czy "brownies", jak kto uważa, ale wtedy czas pieczenia powinno się trochę wydłużyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation