Kuchnia

Przepisy na słodko

Tort bezowy zmascarpone

Składniki:

500 ml śmietany 30% lub 36%

2 opakowania fix’u do śmietany

6 białek z jajek

serek mascarpone 250 ml

szklanka cukru

1 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

owoce (np. jagody, maliny)


Przygotowanie bezy:

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać cukier po jednej łyżce cały czas ubijając. Następnie dodać soku z cytryny i również ubić. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na papierze do pieczenia narysować sobie kształt bezy. W moim przypadku jest to kółko około 25 cm i uformować masę na bezę.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (podwójna konwekcja). Po 5 minutach zmniejszyć do 140 stopni. Piec 1,5 godziny.

Przygotowanie masy na bezę:
Osobno ubijam śmietanę z fixem, a osobno serek. Mieszam wszystko razem. Można dodać 2 łyżeczki cukru.
Dekoruję owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation