Kuchnia

Śledzie

Śledzie z pistacjami

Szukając pomysłu na jakąś fajną przekąskę śledziową, natknęłam się na taki oto przepis. Ponieważ oboje uwielbiamy pistacje, nie wahałam się długo. Tak przygotowane śledzie mają ciekawy, lekko korzenny smak, a pistacje stanowią miły, chrupiący kontrast.
Potrawę tę – pomijając czas odsalania śledzi i ich późniejsze schładzanie – robi się naprawdę szybko i niskim nakładem pracy. Warto było spróbować :)
5 filetów śledziowych w solonej zalewie,
3-4 ziarna ziela angielskiego,
½ łyżeczki nasion kolendry,
pieprz (najlepiej świeżo mielony),
3-4 łyżki wyłuskanych pistacji,
4 łyżki oliwy

Śledzie wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, aby je odsolić. Następnie osączyć i pokroić na kawałki. Ziele angielskie i kolendrę utłuc w moździerzu. Dodać pieprz, oliwę i pistacje, wszystko wymieszać w misce ze śledziami. Miskę przykryć folią spożywcza i wstawić do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation