Kuchnia

PRZETWORY

Przepiśnik kuchenny: Śledzie z suszonymi pomidorami i rodzynkami.

Składniki ( na dwa średnie słoiczki):

400g filetów śledziowych
2 duże cebule lub 4 małe
suszone pomidory w oliwie
suszone zioła ( prowansalskie, bazylia, rozmaryn) świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego lub czerwonego
3/4 szklanki oliwy z oliwek
rodzynki (ok.2 łyżek)
Śledzie wymoczyć w mleku kilka godzin. Odsączyć i pokroić w dzwonka. Cebulę pokroić w półksiężyce i zeszklić ją na oleju. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Do miski przełożyć pokrojone śledzie, przestudzoną cebulę,suszone pomidory z zalewą, rodzynki i oliwę z oliwek. Dodać przyprawy i zioła. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do słoiczków. Śledzie będą najlepsze po 2 dniach, kiedy smaki się "przegryzą". Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation