Kuchnia

dania obiadowe

Drożdżówki z serem i truskawkami

Puszyste, delikatne drożdżówki z twarogowym nadzieniem i truskawkami. Idealne na śniadanie lub deser do popołudniowej kawy. Ciasto jest pyszne również kolejnego dnia. Aby odzyskać świeżość drożdżowego często wkładam je na chwilę do mikrofalówki i zajadam ze smakiem, tak jakbym przed chwilą wyjęła drożdżówki z piekarnika.



Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
20 g świeżych drożdży
200 ml mleka
3 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka cukru
2 jajka
80 g roztopionego masła
szczypta soli

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i zostawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Po tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać masło, roztrzepane jajka, cukier puder, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Uformować w kulkę, włożyć do miski wysmarowanej masłem, przykryć lnianym ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.


Składniki na nadzienie twarogowe:

350 g twarogu, zmielonego 3-krotnie
5 łyżek cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
Twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrami na gładką masę.



Dodatkowo:

10 truskawek pokrojonych na mniejsze części.



Gotowe ciasto podzielić na 9-10 części i uformować zgrabne bułeczki, ułożyć w większych odstępach na blaszy od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką, spłaszczyć ręką bułki i zostawić do napuszenia na 30 – 40 minut.

Po tym czasie, używając szklanki zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie – prawie do samej blachy, nałożyć do każdego otworu 1 łyżkę nadzienia twarogowego, a na serek po jednej pokrojonej truskawce.

Piec w 190oC około 25 minut (do złotego koloru ciasta). Wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation