Kuchnia

pysznosci 2

Poproszę dokładkę
KONTAKT
2 Comments
Posted on Styczeń 28, 2014 by olapoproszedokladke
focaccia
Pozostając we włoskim klimacie, chyba z tęsknoty za słońcem ;-) przedstawiam Wam jedną z lepszych przekąsek. Pozornie wydaje się być zwykła, ale właśnie ta prostota jest jej największym atutem. Focaccia to rodzaj pieczywa, a w zasadzie to spód do pizzy, który dzięki najlepszej jakości dodatkom zyskuje nowy, pyszny wymiar.
Pokrójcie ją na mniejsze kawałki i zanurzajcie je w najlepszej oliwie, kremie balsamicznym lub zagryzajcie jędrnymi oliwkami. Posypcie obficie solą i rozmarynem. Nie pożałujecie, zapewniam :-)

Składniki na 1 dużą focaccię:
1,5 szklanki mąki pszennej + garść do posypania
20 g drożdży świeżych (lub dwa razy mniej suszonych)
150 ml ciepłej wody
pół łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do nasmarowania blachy
łyżeczka soli
Na wierzch:
garść oliwek (zielonych lub czarnych)
sól
rozmaryn
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Blachę do pieczenia smarujemy jedną łyżką oliwy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i chwilę czekamy aż się rozruszają (czyli zaczną się unosić/bulgotać/przemieszczać, cokolwiek). Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką i wyrabiamy rękami aż powstanie gładka, elastyczna, sprężysta kula. Kulę rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na średnio cienki, prostokątny placek. Tak rozwałkowane ciasto przenosimy na wysmarowaną blachę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie na placek wysypujemy sól, rozmaryn, wciskamy oliwki i polewamy oliwą. Pozostawiamy przykryte ściereczką na kolejną godzinę i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni (termo obieg). Po ok. godzinie wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do zarumienienia.
Podajemy z oliwą, kremem balsamicznym, oliwkami, ew. z sosem pomidorowym. Może stanowić także świetną bazę na kanapki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation