Kuchnia

pysznosci 2

Słodka focaccia z jeżynami
Składniki:

450 g mąki pszennej
350 ml ciepłej wody
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru

Składniki na wierzch:

250 g jeżyn
2 łyżki oliwy
2 łyżki brązowego cukru
cukier puder

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże i sól, następnie dodać cukier oraz wodę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Można zrobić to ręcznie lub na niskich obrotach miksera.
Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski delikatnie obsypanej mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 - 1 1/12 godziny do wyrośnięcia.
Blachę do pieczenia o średniej długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy, połowę jeżyn delikatnie wcisnąć w ciasto, następnie delikatnie złożyć ciasto i palcami rozciągnąć w formie. Posypać ciasto pozostałymi jeżynami, delikatnie wciskając je w wierzch ciasta. Zostawić na kolejne 1/2 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto polać oliwą, posypać cukrem trzcinowym i piec przez 30-35 minut do momentu, aż ciasto będzie złote. Upieczoną focaccie przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation