Kuchnia

makarony, kluchy

dyniowe knedle ze szpinakiem

składniki:

ciasto:

200 g puree z dyni

200 g gotowanych ziemniaków

100 g twarogu

200 g mąki pszennej

jajko

szczypta soli

nadzienie:

250 g mrożonego szpinaku

150 g twarogu

cebula

2 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

ponadto:

mąka do obtoczenia knedli

cebula

ok 100 g wędzonego boczku

odrobina oliwy



Najpierw przygotować nadzienie: na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek, smażyć chwilę, dodać szpinak, trzymać na minimalnym ogniu aż się rozmrozi i odparuje, mieszając od czasu do czasu.

Dodać pokruszony twaróg i przyprawy. Odstawić do wystudzenia.



Ziemniaki razem z twarogiem przepuścić przez praskę lub zmielić.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto.



Rękami oprószonymi mąką nabierać niewielkie porcje ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek nakładać łyżeczkę nadzienia, sklejać, formować okrągłe knedle.

Każdy lekko obtoczyć w mące.

Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować ok 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Wyławiać łyżką cedzakową, układać na talerzu.



Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na gorącej patelni (jeśli jest bardzo chudy podlać oliwą). Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zrumienić.

Omastą polewać knedle na talerzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation