Kuchnia

Kulinarnie

Ciasto z białą czekoladą i musem truskawkowym
Standardowy

Bohaterką dzisiejszego ciasta jest Biała Czekolada. Jej smak idealnie komponuje się z truskawkami. Ciasto, które ostatnio upiekłam jest zainspirowane właśnie tym połączeniem. Sezon na truskawki jest teraz w pełni, więc warto korzystać z tego i przyrządzać sezonowe ciasta.

Składniki:

1. Biszkopt

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



2. Masa truskawkowa

500 ml musu truskawkowego
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru



3. Krem z białą czekoladą

400 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
1 łyżka cukru pudru



4. Dodatkowo :

płatki migdałów do dekoracji
woda z cukrem wanilinowym do nasączenia biszkoptu



Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy mikserem na pianę, dodajemy żółtka i cukier. Następnie delikatnie mieszając, dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy masę na prostokątną blachę i pieczemy w temperaturze 180`C przez ok. 30-40 minut. Ostudzony biszkopt przecinamy na dwie części.

Następnie przygotowujemy masę truskawkową. Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody i dodajemy cukier. Gdy galaretka będzie zimna dodajemy do niej 0,5 l musu truskawkowego ( może być zrobiony ze świeżych lub mrożonych owoców). Tężejący mus wlewamy na nasączony biszkopt.

Przygotowanie kremu zaczynamy od roztopienia białej czekolady w kąpieli wodnej ( gotujemy wodę w garnku, stawiamy na to żaroodporną miskę, do której wrzucamy kostki czekolady; mieszamy aż do roztopienia). Następnie ubijamy śmietanę, gdy będzie już gęsta, dodajemy do niej serek mascarpone i na końcu wlewamy ostudzoną czekoladę. Połowę kremu smarujemy na mus truskawkowy. Następnie kładziemy biszkopt i nasączamy go. Drugą połowę kremu smarujemy na górę ciasta. Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation