Kuchnia

Kulinarnie

Terrina
Składniki:
250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego groszku,
3 łyżki kukurydzy z puszki,
4 grube plastry gotowanej szynki,
4 Jaja
6 łyżek sosu ziołowego z nutą czosnku,
10 łyżek śmietanki 30%,
150 ml rosołu,
6 łyżeczek żelatyny,
sól i czarny pieprz,

Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut (muszą być jędrne), przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia., Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę i pokrojoną szynkę.

W gorącym rosole rozpuszczamy wcześniej napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę (żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody aż napęcznieje), zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy rosołu to możemy w 150 ml wrzącej wody rozpuścić 1/2 kostki warzywnej.

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy sos majonezowy, dalej ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zaczynający tężeć rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy.

Formę wyściełamy folią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką.i zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja przygotowałam rano to danie, więc po przyjściu z pracy galaretka była już gotowa, idealnie stężała, nadająca się do krojenia. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki. Do stołu ładnie udekorować. chowam do lodówki na całą noc, aż zastygnie. Kroję ostrym nożem. Układamy na półmisku, dekorujemy siekanym szczypiorkiem i warzywami, które nam zostały. Smacznego.

http://straga.pl/swietauroczystosci/wielkanoc/terrina-wielkanocna/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation