Kuchnia

Kulinarnie

Drożdżowa tarta z cukinią

15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ciepłej wody
50 g stopionego i ostudzonego masła
200 g mąki
płaska łyżka cukru pudru
1 jajko
100 ml wody
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
sól

Farsz:
cukinia
por (biała część) pokrojony i podsmażony na maśle
200 g koziego twarożku
200 ml śmietany 18%
3 jajka
sól, pieprz
natka do dekoracji

Z drożdży, cukru i wody zrób zaczyn i odstaw na 15 min. Dodaj resztę składników ciasta. Zagnieć ciasto i odstaw, aby podwoiło obj. Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Śmietanę połącz z jajkami, twarożkiem i porem, dopraw. Ciasto rozłóż z marginesem w natłuszczonej, wysypanej mąką formie. Na cieście rozłóż farsz. Zagnij ciasto na farsz. Piecz 15 min w 200ºC, po czym zmniejsz do 170°C i piecz 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation