Hobby

cukiernia

PIN-UP CAKE

Biszkopt różowy:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 czerwony kisiel,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kisielem i lekko wymieszać. Wlać do formy i piec w 160-180 st.C. ok. 30-40 min. (u mnie 25 min. w 170 st.C.).

Biszkopt jasny:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlać do formy i piec w 160-180 st.C. ok. 30-40 min. (u mnie 25 min. w 170 st.C.).

Ciasto kokosowe:
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie wmieszać wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10-15 min.

Masa jabłkowa:
- 1,2 kg jabłek po obraniu,
- 2 zielone galaretki,
- 1 łyżka masła

Jabłka zetrzeć na grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilę.

Bita śmietana:
- ½ litra śmietany kremówki,
- 1-2 łyżki cukru pudru,
- 1 galaretka

Galaretkę rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietanę ubić, dodając cukier, a na końcu tężejącą galaretkę.

Przełożenie:
biszkopt różowy-masa jabłkowa-biszkopt jasny-bita śmietana-ciasto kokosowe-dowolny wierzch
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation