Kuchnia

Sprawdzone słodycze

Tort Szwarcwaldzki | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

CIASTO CZEKOLADOWE
150 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
6 jaj
100 g gorzkiej czekolady
pół łyżeczki aromatu waniliowego lub łyżeczka ekstraktu naturalnego
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WIŚNIE
450 g mrożonych wiśni bez pestek
4 łyżki cukru
Do nasączenia: 5 łyżek alkoholu (wódki lub rumu)

BITA ŚMIETANA
750 ml zimnej śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja: słoiczek wiśni w zalewie lub najlepiej świeże owoce (czytaj wskazówki)



PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Miękkie masło ucierać z drobnym cukrem aż będzie puszyste. Dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodanym żółtku. Wymieszać z roztopioną i ostudzoną czekoladą, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do formy 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto pokroić na 3 krążki.
Wiśnie zagotować z 1/2 szklanki wody i z cukrem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, odcedzić i ostudzić. Sok wymieszać z 5 łyżkami alkoholu. Nasączyć nim krążki z ciasta.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudzoną).
Krążki tortu przełożyć wiśniami i bitą śmietaną. Wierzch tortu udekorować.
WSKAZÓWKI

Jak wygląda dekoracja tortu w wersji oryginalnej: wierzch tortu posypany jest wiórkami czekoladowymi. Wkoło wyłożone są kleksy bitej śmietany wyciśniętej przez szprycę. W każdym "gniazdku" z bitej śmietany umieszczona jest świeża wiśnia lub czereśnia z szypułką :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation