Kuchnia

Ciekawe dania

www.straga.pl
Przepis na domową wędlinę – schab z pończochy

Kto nie lubi domowej wędliny, myślę że to jest pytanie retoryczne. Ostatnio przygotowałam tym sposobem pyszną karkówkę, dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis na domową wędlinę, tzw. schab z pończochy. Przygotowałam dwa kawałki schabu, ale na dwa sposoby – w jednym schabie do ostatniego etapu kiedy wędlina leżakuje w przyprawach dodałam oprócz majeranku tymianek, wykorzystałam pieprz młotkowany z kolendrą, zaś do drugiego kawałka schabu oprócz majeranku, wykorzystałam paprykę czerwoną i pieprz ziołowy.

Jeśli ktoś lubi chudą wędlinę to polecam przygotować właśnie schab lub polędwicę.

Schab wygląda i smakuje jak długo dojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam z myślą o Wielkanocy.

Suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy wędlinę przechowywać w suchym miejscu. Mój schab dojrzewał w pończosze na haczykach od weków zaczepiony o szafkę kuchenną. Po 4 dniach suszenia schab nadaje się do konsumpcji, schab pokrojony bardzo cieniutko jest idealny, myślę, że na Wielkanocnym śniadaniu wzbudzi zachwyt zaproszonych gości. Może zrobię zgaduj-zgadulę: kto jest producentem wędliny?

Przepis na domową wędlinę – schab z pończochy surowy suszony długo dojrzewający na dwa sposoby

Schab z pieprzem młotkowanym:

1,5 kg schab wieprzowy bez kości
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej
1 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
1 główka czosnku
1 łyżka młotkowanego pieprzu z kolendrą Kamis
1 pończocha

Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, młotkowanym pieprzem z kolendrą. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki. Zostawiamy na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.

Schab może sobie wisieć dłużej.

Schab z papryką i ziołowym pieprzem:

1,5 kg schab wieprzowy bez kości
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej
2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki papryki
1 główka czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 pończocha

Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką i ziołowym pieprzem. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki. Zostawiamy na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.

Schab może sobie wisieć dłużej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation