Kuchnia

Ciekawe dania

Żeberka w coli

Składniki:

1 kg ładnych żeberek
1,5 szklanki coca - coli
0,5 szklanki ketchupu
2 łyżki czubate powideł śliwkowych
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
mielona papryka
oliwa

Żeberka natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, papryką. Można również dodać kmninek i kolendrę lub inne ulubione zioła. Żeberka spryskać oliwą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, każdą porcję obsmażyc na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać sos zrobiony z coca-coli, ketchupu i powideł i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach około 1,5 godziny. Ja po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam jeszcze na jakiś czas. Żeberka fajnie się zrumieniły i były bardzo mięciutkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation