Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Nietypowe farsze do pierogów.
Tuńczyk & Feta

Pierogi z dodatkiem ryb nie są zbyt popularne w Polsce. A szkoda, ponieważ są bardzo zdrowe i oprócz tego mogą być świetnym sposobem na to, aby zaserwować dzieciom ryby. Już dziś przetestuj poniższy pomysł na farsz!

Składniki:
• 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
• 1 opakowanie fety
• 1 papryka czerwona
• 1 cebula
• 5-6 oliwek czarnych
• 1-2 pomidory z puszki
• Szczypta bazylii i oregano
• Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jest to bez wątpienia jeden z najłatwiejszych farszy do pierogów. Można go przyrządzić w zaledwie kilka minut, a efekt naprawdę powala!

Na początek siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i błonek, kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość smażymy do momentu aż papryka będzie miękka. Dodajemy pokrojone oliwki oraz odsączonego tuńczyka.

Wszystko dusimy pod przykryciem, po czym dorzucamy pokrojone w kosteczkę pomidory z puszki. Doprawiamy bazylią i oregano. Gdy nadmiar płynów się nieco zredukuje, dodajemy kawałki fety i całość gotujemy do momentu, aż ser się nie rozpuści i całość nie stworzy w miarę jednorodnej masy. Na koniec pozostaje nam tylko wszystko doprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation