Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Murzynek Dukana w filiżance

Składniki (7)
ciasto:

Otręby pszenne 16 g (4 płaska łyżka)
Jaja kurze całe 1 g
Sweet top tabletki - słodzik na bazie aspartamu 1 g
Kakao odtłuszczone 5 g (1 płaska łyżeczka)
Mleko spożywcze 0.5 % tłuszczu 39 g (3 łyżki)
Proszek do pieczenia 5 g (1 płaska łyżeczka)
Aromat migdałowy 1 g (1 ml)

Czas:

Łącznie 9 min
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 4 min

Narzędzia:

Mikser
piekarnik
Łyżka/łyżeczka
Mikrofalówka
Kubek

Sposób przygotowania:

1Do dużego kubka lub filiżanki wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy kilkanaście sekund na puszystą półpłynną masę. Wstawiamy do mikrofalówki na 4 minuty. Po tym rekordowo krótkim czasie - jak na wypieki - wyskakuje nam apetyczny murzynek. Możemy też upiec w piekarniku w temp 180 st. na termoobiegu ok 15-20 min - do suchego patyczka Polewamy to np. jogurtem waniliowym Posypujemy cynamonem. Deser możemy wszamać bezkarnie. Nawet codziennie. Zawsze wychodzi. Polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation