Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bułka z patelni - Dukan

3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (koniecznie tej, będzie wtedy mięciutka i puchata)
szczypta soli
1 jajko
Pyszna, suchutka bułeczka z patelni Przygotowania trwa kilka chwil tak samo jak prażenie
Jeśli dobrze ubijemy białko i nie będziemy na koniec miksować długo, tylko jedną chwilkę, to będzie ona bardzo duża i wysoka
Teflon rozgrzać na dużym palniku, ale najmniejszy płomień, nakryć pokrywą.
Otręby nasypać do kubeczka.
Jajka rozdzielić.
Żółtko położyć na otrębach, białko do kubełka po serku wiejskim 500g.
Białko ubić z solą jak najmocniej.
Gdy białko będzie ubite, dodać łyżkę skrobi.
Zmiksować.
Dodać resztę składników.
Zmiksować chwilę, ale dokładnie.
Przełożyć na patelnię tworząc zgrabny kopczyk w kształcie bułki.
Nakryć pokrywą.
Prażyć aż się upiecze od spodu.
Szybko przewrócić łopatką na druga stronę i dosmażyć.
Na koniec zdjąć pokrywę i odparować.
Ostudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation