Kuchnia

the Girl in the Kitchen

KURKOWA TARTA Z KOZIM SEREM I OREGANO
forma o średnicy 21 cm

KRUCHE CIASTO
150 g mąki pszennej
70 mąki pszennej razowej
125 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
2-3 łyżki wody w razie konieczności gdyby ciasto była za suche

NADZIENIE
300 g oczyszczonych kurek
1 cebula
1 łyżka masła
roladka sera koziego pleśniowego
150 g kwaśnej śmietany
kilka gałązek świeżego oregano
1 jajko
sól
pieprz

W misce miksera umieścić mąki, sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę a następnie wyrabiać do czasu aż składniki przyjmą konsystencję piasku (można także wyrobić ręcznie rozcierając składniki w dłoniach). Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, gdyby ciasto było za suche dodać 2-3 łyżki wody. Z ciasta uformować kulę którą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę z wyciąganym dnem po czym umieścić w zamrażarce na czas rozgrzewania się piekarnika.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Formę z ciastem wyciągnąć z lodówki, widelcem podziurkować dno tarty po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut aż ciasto się lekko zrumieni. Gdyby w trakcie pieczenia ciasto zaczęło się podnosić nakłuć je nożem.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kostkę po czym zeszklić na maśle. Dodać do niej oczyszczone wcześniej kurki i całość smażyć około 6-8 minut po czym zestawić z ognia. W misce umieścić śmietanę, oregano, jajko oraz przyprawy, dokładnie wymieszać.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć podsmażone wcześniej kurki, na nie wylać masę śmietanowo-jajeczną a na górze rozłożyć ser kozi pokrojony w kawałki. Całość piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation