Kuchnia
the Girl in the Kitchen
Tarta ze szpinakiem i łososiem
z sosem beszamelowym. Do tarty można też wykorzystać razowy kruchy spód
SKŁADNIKI
1/2 porcji ciasta kruchego z TEGO PRZEPISU
400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
400 g filetów z łososia
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki tartego Parmezanu
sól morska i grubo mielony lub młotkowany czarny pieprz
SOS BESZAMELOWY
50 g masła
50 g mąki (5 łyżek)
500 ml mleka
1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
1 jajko
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Spód z ciasta kruchego przygotować i upiec jak w TYM PRZEPISIE. Spód ostudzić.
Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać łodyżki pozostawiając same liście. Połowę szpinaku włożyć na dużą patelnię i podgrzewać na większym ogniu mieszając, aż zwiędnie, zdjąć z patelni i ostudzić. To samo zrobić z drugą połową szpinaku. Szpinak odcisnąć dokładnie z wody i grubo posiekać. Mrożony szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody, posiekać.
Filety z łososia opłukać, odciąć skórę i pesetą wyjąć ości. Oprószyć solą i posmarować oliwą z oliwek, zgrillować, ugotować na parze lub w mleku (nie przesuszyć łososia, ma być soczysty i miękki).
Przygotować sos beszamelowy: na małym ogniu w głębokiej patelni lub w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i stopniowo wlewać mleko, dokładnie mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze przez kolejne 2 - 3 minuty, aż sos będzie gładki. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (standardowy program, grzanie góra i dół). Na upieczony i ostudzony spód wyłożyć mięso łososia na przemian ze szpinakiem oraz sosem. Posypać tartym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni a sos nieco stężeje. Tartę można odgrzewać w kolejnych dniach. Możną ją też zamrażać (najlepiej w kawałkach).
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