Kuchnia

chleb

Bułeczki z Kruszonką

Ciasto

4 szklanki mąki pszennej
szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
100 g masła
25-30 g drożdży
szczypta soli

Kruszonka

50 g masła
0,5 szklanki mąki
70 g cukru
1. Ciasto. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy mąkę, roztopione masło i szczyptę soli. Ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto wyrosło.

2. Z ciasta formujemy kulki. Jeśli będzie klejące, dodajemy mąki. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Robiłam ja troszkę na oko. Do miękkiego masła dodajemy troszkę mąki i cukru. Wyrabiamy ręką ciasto i dodajemy znów makę i cukier, aż uzyskamy twardą masę. Nastepnie ścieramy ją na tartce o małych oczkach i obsypujemy babeczki. Bułeczki możemy wcześniej przesmarować białkiem.

3. Pieczemy w 180 stopniach około 20-30 minut. (Trzymałam 30 minut i skórka wyszła nieco twarda, więc lepiej wyjać troszkę wcześniej)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation