Kuchnia

Słodkości

ZDROWY SERNIK Z MALINAMI

Składniki na małą tortownicę:
spód:
50g orzechów ziemnych
50g orzechów nerkowca
50g wiórków kokosowych
2 łyżki ksylitolu
1-2 łyżki ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

masa serowa:
500g chudego twarogu
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka esensji waniliowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 miarka odżywki białkowej (30g)
100g gorzkiej czekolady

wierzch:
szklanka mrożonych malin

wykonanie:
1. Dno małej foremki (17-20cm) wykładamy papierem do pieczenia.
2. Orzechy i wiórki kokosowe mielimy w rozdrabniaczu. Jak konsystencja zrobi się masłowata, dodajemy kakao oraz ksylitol i mieszamy. Masę orzechową przekładamy do foremki i dociskamy palcami. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.
3. Ser miksujemy na gładko, dodajemy jajko, cukier brzozowy, olej kokosowy, esencję waniliową, odżywkę białkową oraz mąką ziemniaczaną. Do powstałej masy dodajemy posiekaną nożem czekoladę i delikatnie mieszamy.
4. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, na wierzch wykładamy maliny, lekko wciskając je w twaróg.
6. Pieczemy w kąpieli wodnej (instrukcja poniżej) w temperaturze 150 stopni przez 50 minut.
7. Sernik pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, trzymamy w lodówce
Kąpiel wodna – Na dolnym ruszcie wystarczy podstawić blachę do pieczenia z gorącą wodą. Dzięki temu prostemu zabiegowi sernik nie będzie suchy, a boki spalone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation