Kuchnia

wypieki

Mazurek pomarańczowy

ciasto kruche:

200 g masła zamrożonego
300 g mąki
3 żółtka

masa pomarańczowa:

3 pomarańcze z cienką skórką
1 cytryna
300 g cukru pudru
2 goździki
2 galaretki pomarańczowe

Wykonanie:

ciasto kruche: Mąkę przesiewamy do miski, na grubych oczkach ścieramy do niej zmrożone masło, mieszamy widelcem aż powstaną grube grudki. Dodajemy 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim kwadratową blachę o boku 24 cm. Nakłuwamy widelcem wykładamy papierem lub folią do pieczenia i wysypujemy obciążniki (np. ziarna fasoli) i pieczemy w 200°C. Po 10 minutach zdejmujemy fasolę i dopiekamy na złoty kolor. Studzimy w formie.

masa pomarańczowa: Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy, następnie obgotowujemy przez 2 minuty we wrzątku. Kroimy, usuwamy pestki i mielimy w blenderze na gładką masę (razem ze skórką). Wkładamy do garnka razem z cukrem i goździkami, dolewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy aż cukier się rozpuści. Studzimy. W międzyczasie rozrabiamy galaretkę w pół litra gorącej wody i kiedy ostygnie, dodajemy do masy pomarańczowej. Czekamy aż zacznie tężeć i wylewamy na ostudzony kruchy spód.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation