Kuchnia

wypieki

Rolada z kremem jagodowym
Biszkopt

5 żółtek
7 białek
100g mąki krupczatki
150g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli

1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
2. Kwadratową blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Białka ubić z solą.
4. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać do uzyskania sztywnej, gładkiej masy.
5. Żółtka szybko wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Wlać do białek i jeszcze chwilę ubijać aż składniki dokładnie się połączą.
6. Powoli wsypywać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
7. Ciasto przełożyć na blachę i wygładzić łyżką.
8. Piec przez 12-15 minut.
9. Po upieczeniu ciasto natychmiast wyciągnąć z formy, ułożyć na ściereczce obsypanej cukrem pudrem papierem do góry. Papier lekko pomoczyć wodą i delikatnie ściągnąć z ciasta.
10. Biszkopt od razu zwinąć w roladę razem ze ściereczką i pozostawić do wystygnięcia.

Krem

150g jagód
odrobina wody
250g serka mascarpone
190g śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
śmietan-fix

1. 100g jagód umieścić w garnuszku, dolać odrobinę wody i gotować na małym ogniu tak długo, aż woda wyparuje, a całość będzie gęsta. Powstanie coś w rodzaju puree jagodowego. Przetrzeć przez sito i pozostawić do wystygnięcia.
2. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem.
3. Serek mascarpone i śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać.
4. Do kremu dodać chłodne puree z jagód, wymieszać lub zmiksować na małych obrotach.
5. Dodać resztę jagód i wymieszać.

Rolada

1. Biszkopt rozwinąć, nałożyć krem na ciasto zostawiając ok. 2cm jednego boku.
2. Ciasno zwinąć biszkopt.
3. Posypać cukrem pudrem i jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation